Равенството на половете е мерило за демократично развитие, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на конференцията на високо равнище по платформата за действие „Пекин +20", организирана от ЮНЕСКО в Париж.

Във форума под надслов участват жени - лидери от целия свят, международни експерти и видни застъпници на равенството на половете. Домакин на събитието е генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. "Преосмисляне на овластяването на жените и равенството между половете през 2015 и след това".

В изказването си председателят на парламента Цецка Цачева, която бе основен докладчик, заяви, че подобен представителен форум още веднъж потвърждава силния ангажимент на ЮНЕСКО за превръщането на овластяването на жените и равенството между половете в норма на съвременния политически, икономически, социален и културен живот на отделните държави.

За съжаление обаче, 20 години след Пекинската декларация и платформа за действие, напредъкът в равномерното разпределение на политическото представителство на жените в глобален план е все още незадоволителен, посочи Цецка Цачева. Според нея усилията в тази насока трябва да се увеличат, защото жените отдавна са доказали потенциала и способността си да намират решения в трудни ситуации, да бъдат основна движеща сила при разрешаването на конфликти, имат хуманна ориентация и подчертана социална отговорност.

За България основен приоритет в областта на правата на човека са защитата на правата на жените и момичетата, образованието и овластяването на жените, каза председателят на българския парламент. Важно е и включването на тези въпроси в Дневния ред за развитието след 2015 г.

Тя подчерта, че българското законодателство гарантира пълното равенство между мъже и жени във всички сфери на регулираните от правото обществени отношения, както и че забраната за дискриминация на основата на пол е обща за целия български правен ред.

Цецка Цачева запозна участниците в конференцията със ситуацията в България като заяви, че през последните две десетилетия у нас се наблюдава устойчива тенденция към нарастване на ролята на жените в политическия живот. Вече два мандата председател на Народното събрание и кмет на столицата са жени, а от присъединяването на България към ЕС през 2007 г. досега българският еврокомисар е бил винаги жена, отбеляза Цецка Цачева.

За нас е особена чест да имаме българка начело на ЮНЕСКО, която доказа своето реформаторско и трансформиращо влияние върху дейността на организацията, допълни председателят на Народното събрание. Тя се позова и на друга статистика, според която 30 на сто от общинските съветници в България са жени, две трети от магистратите във всички национални съдилища на всички нива и 43 процента от прокурорите са жени. Особено силно е женското присъствие в медиите, където жени са над половината от журналистическия състав, както и в неправителствения сектор, подчерта председателят на парламента.

Миграцията, безработицата - особено сред младите, както и демографската криза, поставят нови предизвикателства и налагат нови решения, каза Цецка Цачева.