От сряда, 29 юли, затварят изцяло за движение кръстовището на Руски паметник в София. "През следващите 20 дни се предвижда от там да преминават единствено линейки и пожарни коли в случай на нужда".

Това обяви зам.-кметът по транспорта на столична община Любомир Христов.

Алтернативи за обходни маршрути, включително и за градския транспорт са: бул. "Пенчо Славейков", бул. "Христо Ботев". Трамвай №5 ще бъде заместен от автобус, който ще се движи по бул. "Цар Борис III", "Пенчо Славейков", "Прага", "Христо Ботев", "Стамболийски" до съдебната палата.

"Днес приключват последните водопроводни връзки, които се правят по трасето. С това 45-50% от обекта вече е изпълнен. Подземната инфраструктура в по-голямата си част вече е факт. Сега започва масираната работа по пътната част и изграждането на пътната конструкция", стана ясно от думите на зам.-кмета.

Най-късно до средата на август се планира пускането на трамвая, тъй като има още около 10 дни работа по изграждането на конструкцията. До края на месец август всички пътни работи по проекта ще приключат. Във връзка с организацията на движението в момента Христов уточни, че не случайно това се прави в този период на летния сезон, когато трафикът е значително по-малък.

От Столична община припомнят:

От 00.00 часа на 29.07.2015 г. до 24.00 часа на 17.08.2015 г. се  забранява влизането, престоят и паркирането на автомобили през пл. „Руски паметник";

по бул. „Ген. Скобелев" между ул. „Владайска" и ул. „Лайош Кошут";

по бул. „Македония" /централно и локални пътни платна/ между пл. „Руски паметник" и ул. „20-ти април";

по централнотопътно платно на бул. „Ген. Тотлебен" между бул. „Пенчо Славейков" и пл. „Руски паметник";

по локалнотопътно платно на бул. „Ген. Тотлебен" между пл. „Руски паметник" и ул. „Шандор Петьофи";

по локалнотопътно платно на бул. „Ген. Тотлебен" между пл. „Руски паметник" и ул. „Й. Филаретова".

След приключване на ремонта организацията на движението ще бъде в класическия си вид с предимство на кръговото движение.

По повод информационната табела, чиято  снимка обиколи социалните мрежи и предизвика полемика дали е разбираема, зам.-кметът на транспорта заяви, че за водачите знакът е достатъчно ясен, а тези, които не познават правилата за движение, могат да се запознаят с тях.

Стана ясно, че по график вървят и всичкии останали ремонти в столицата.

При ремонта по Цариградско шосе по-сериозно затруднение в трафика има на бул. "Ал. Малинов". Това ще продължи до първите дни на август, когато ще приключи реконструкцията на този участък и движението в района ще се нормализира.

"Преди началото на учебната година всички участъци, които се ремонтират, ще бъдат готови", стана ясно от думите на Христов. Той подчерта, че през последните 5 години настоящия общински съвет е обновил над 40% от превозните средства в общинските предприятия, благодарение на привличането на европейски средства, успели да се справят с въпроси като цената на пътуването и възнагражденията на служителите в общинските предприятия.