Готвим се за евентуална газова криза. Това стана ясно от думите на вицепремиера Екатерина Захариева след заседанието на МС.

Следим с притеснение ситуацията между Русия и Украйна, подчерта тя.

Вчера икономическият министър Васил Щонов е събрал кризисния щаб, в който влизат и представители на топлофикационните дружества. Подготвяме се, обясни Захариева.

Преговаря се с Гърция за евентуални доставки на газ за страната ни. Всички прогнози, по думите й, са, че ако продължава конфликтът Русия-Украйна, е възможна газова криза.

Топлофикационните дружества са предупредени да се подготвят за процедурата за преминаване от газ към мазут. Подготвяме се по всички възможни начини, отново успокои вицепремиерът.

85% от доставките ни обаче са от Русия. Към момента Чирен не е пълен на 100%, каза Захариева. Търси се начин хранилището да бъде подготвено за зимния сезон в пълен обем.
Дори и пълният му обем обаче няма особено да реши ситуацията, според вицепремиера. Само ще помогне, ако евентуалната газова криза продължи по-дълго.

Към момента няма информация за намаляване на доставките на газ към страната ни, поясни още Екатерина Захариева.
Според нея истинското решение на този проблем е диверсифициране на газовите доставки.

Трябва да се направи анализ на енергийните проекти и едва тогава да се подхожда към сключване на дългосрочни договори, посочи вицепремиерът Захариева след заседанието на правителството.

Считаме, че служебният кабинет като такъв не е редно да поема дългосрочен ангажимент, който ще обвързва поне 4 правителства оттук нататък, коментира вицепремиерът.

Стана ясно, че кабинетът „Близнашки" няма да подписва допълнителни споразумения към договора с „Уестингхаус". Това трябва да стори следващо редовно правителство след анализ изгоден ли е този договор, необходима ли ни е тази нова електрическа енергия, която ще се произвежда и какво ще я правим, колко ще струва цената от нея, изтъкна Екатерина Захариева.  

По отношение на „Южен поток" тя увери, че проектът е замразен до приключване на процедурите по него в Европейската комисия. Кабинетът е в постоянен диалог с руската страна и Брюксел. Считаме, че скоро ще има решение на този случай, убедена е Екатерина Захариева.

Според нея и „Южен поток" е пример за избързване, тъй като няма сключен договор за приходите от транзитни такси.

Припомняме, Русия спря газовите доставки през януари 2009 г. след конфликт между "Газпром" и държавната украинска енергийна компания "Нафтогаз". Кризата продължи около 2 седмици, като засегна много сериозно индустрията и отоплението на домакинствата у нас.

По-рано през годината Русия спря "кранчето" на Украйна. Украйна получава не особено големи доставки от страни от ЕС, които обаче през зимата няма да й бъдат достатъчни, за да осигури нормалната работа на индустрията и отоплението на домакинствата.