Продължава покачването на нивото на река Дунав в началото на българския участък, съобщава БНР.

След повишение с 9 сантиметра за последното денонощие, тази сутрин при Ново село са отчетени 504 сантиметра, а при Видин- 544.

До достигане на критичните за Видин стойности, при които се обявява първия етап от плана за реагиране при високи дунавски води, остават повече от два метра.

В Лом нивото на река Дунав тази сутрин е 550 сантиметра, с 12 повече от вчера. Специални мерки за защита на населението се прилагат при ниво над 8 метра. Нивото на реката при Лом е сравнително ниско към момента, което означава, че дори тези огромни водни маси да стигнат до Лом, те ще бъдат разлети по разширяващият се надолу Дунав, и няма да причинят тревоги. 

Експерти от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе и техни румънски колеги обсъдиха вчера системата за информиране и прогнозиране преди очакването покачване на водата през следващата седмица. От агенцията увериха, че няма повод за притеснения за българския участък.

"Създали сме необходимата организация при необходимост да бъдат въведени плановете за защита на населението. Прегледани са всички диги по българския участък на реката. Разполагаме с нужната техника и материали, за да реагираме при нужда", увери началникът на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Валентин Кръстев.