Четирима от задържаните при акция „Захар" излизат на свобода срещу парична гаранция, реши Специализирания съд.

Синът на Гриша Ганчев - Данаил излиза от ареста срещу парична гаранция от 100 хил. лв. Милко Димитров, който също беше задържан покрай „Захарната афера", също е пуснат под гаранция за същата сума. Ивайло Талев излиза на свобода срещу 15 хил. лв., а Камелия Мирчева, която до момента беше с мярка „домашен срещу - срещу 5 хил. лв.

Решението подлежи на обжалване в 3-дневен срок.

Според съда Ганчев, който е със степен на образование бакалавър по хуманитарни науки, получено в Лондон, не е осъждан и не представлява лице с висока степен на обществена опасност и няма данни, че съществува реална опасност да извърши престъпление.

Припомняме, на 11 май служители на ГДБОП и НАП неутрализираха организирана престъпна група, ощетила държавата с милиони лева от невнесени данъчни задължения. Задържани бяха шестима души - сина на Гриша Ганчев - Данаил, Милко Талев, Ивайло Талев, Камелия Мирчева, Милко Димитров и Тодор Симеонов. От тях само дамата бяха с мярка „домашен арест", а останалите със - „задържане под стража."

Шестимата са обвинение за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления, извършени в условията на продължавана престъпна дейност. Ако бъдат признати за виновни, обвинените могат да получат до 15 години затвор.
На 28 май Специализираната прокуратура повдигна две обвинения и на Гриша Ганчев - за ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система и за закана за убийство спрямо шефът на НАП Красимир Стефанов, които са престъпления по чл. 321 и по чл. 144.

По първото обвинение Ганчев може да получи до 15 години затвор, а по второто - до шест. Първоначално на Гриша Ганчев беше взета мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 500 хиляди лева, но след обжалване Апелативният Спецсъд я намали с 200 хиляди лева.