Канадският гражданин, който е заподозрян за съучастник в организирането на атентата на летище Сарафово, е роднина на неидентифицирания терорист, който загина по време на взрива. Това съобщава канадският вестник National Post.

Припомняме, при терористичната атака през юли миналата година, при която беше взривен туристически автобус, загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса.

ДНК-тестовете са потвърдили, че терористичната атака на летище Сарафово, е семейно дело. До момента обаче, официални лица не са установили дали загиналият атентатор е канадски гражданин.

Остава неясно точно каква е роднинската връзка между двамата - терористът, загинал в атентата и неговия канадски съучастник. По данни на National Post канадският гражданин има поне един брат, който е канадски гражданин, но няма данни той да е замесен.

Мат Левит - американски топ експерт по въпросите за "Хизбула" във вашингтонския Институт за близкоизточна политика, вчера каза, че между членовете на ливанската терористична организация "Хизбула" често се наблюдават семейни отношения.

"Хизбула често използва членове, които са свързани един с друг или които са израснали заедно, тъй като тези дългогодишни отношения обвързват дейците и спомагат за създаването на мрежа, в която разузнавателните и правоприлагащите органи е много по-трудно да проникнат", каза той.

Името на канадеца, идентифициран от Българските власти миналата седмица, като заподозрян за съучастник в атентата, не бе назовано публично. За него се знае, че е емигрирал от Ливан и е живял във Ванкувър до 12-годишна възраст, когато се завръща в Ливан. Той има двойно ливанско и канадско гражданство.

Смята се, че на 28 юни той е използвал своя канадски паспорт, за да влезе в България, за да подготви атентата. След като влиза в страната, той започва да използва фалшива американска шофьорска книжка, която го идентифицира като Ралф Уилям Рико от Гранд Рапидс, Мичиган. Смята се, че на снимката на документа той е носел перука.

Неговият роднина е използвал шофьорска книжка от Мичиган с името на Жак Фелипе Мартин. Първоначално „Мартин" бе смятан за камикадзе, но Европол заяви, че бомбата е била детонирана от разстояние, убивайки терориста, който е внасял експлозивите в туристическия автобус.

Другият предполагаем съучастник е австралийски гражданин, използвал псевдонима Брайън Джеймсън. Именно той се смята за производител на бомбата, за което е получил парични преводи от "Хизбула".

Веднага след атентата, двамата съучастници са избягали по суша в Румъния, след което са се върнали в Ливан.

Две седмици след атентата полицията открива фалшивата шофьорска книжка на канадецът в Северна България, недалеч от границата с Румъния.

ДНК-пробата, взета от нея е сравнена с тази на взривилия се "Мартин". Резултатите доказват, че двамата са от едно семейство.

Последните твърдения за канадското участие в големи терористични атаки в България и Алжир повдигнаха въпроси за това защо някои канадци са станали анти-западни екстремисти, ангажирани с насилие у дома и в чужбина, коментира канадското издание.

Пред комисията по националната сигурност на Сената Ричард Фадън - директор на канадската служба за сигурност и разузнаване, заяви, че тези екстремисти "до голяма степен са хора, които чувстват, че мюсюлманският свят е под атака и че по някакъв начин Канада допринасся за това."

В петък канадският парламент ще обсъжда на второ четене проектозакон, който ще лиши от канадско гражданство хората с двойно гражданство, които извършват военни действия срещу канадци. Това на практика означава, че законът може да отиде за одобрение в комисията следващия месец.

След съобщението, че канадски гражданин е участвал в атентата България, министърът на гражданството и имиграцията Джейсън Кени заяви, че правителството ще обмисли разширяване на законопроекта, което да включи и канадците, осъдени за тероризъм.

Онлайн петиция в подкрепа на закона, публикувана на уебсайта на министъра, събра над 10 000 подписа за пет дни. От офиса на Кени признаха, че до момента никога не са имали такъв голям интерес по даден въпрос за толкова кратък период от време.