Председателят на словашкият парламент Ричард Сулик призова страната му да излезе от еврозоната, към която се присъедини от 2009 г. Той заяви, че връщането към кроната ще помогне за разрешаването на дълговата криза.

„Време е Словакия да престане да вярва сляпо на това, което лидерите на еврозоната казват и да подготви план Б. Това е връщане към кроната", каза той в интервю за бизнесежедневник, съобщава europe.bg

Сулик твърди, че страната му е твърде малка, за да има значително влияние при действията на ЕС и трябва поне да защити националните интереси. Неговото мнение отразява надигащото се недоволство от решенията на еврозоната след навлизането в дългова криза на Гърция, Ирландия, Испания, Португалия.

Сулик смята, че Словакия не бива да поема разходите по възстановяването на други държави членки, щом самата тя е засегната от кризата.

Правителството реагира бързо на изразената позиция с, като премиерът Радичова поясни, че предпочита обмислената реакция пред крайните решения.

През последните няколко месеца ЕС оказа сериозна финансова помощ за излизане от кризата на Гърция, а сега и на Ирландия. Общият размер на отделените средства за двете страни възлиза на около 200 милиона евро. пред подобни рискови ситуации са изправени и икономиките на Португалия и Испания, което обаче може да доведе до окончателно подронване на авторитета на еврото сред инвеститорите.