Гражданско неподчинение ще обявят жителите на пловдивския квартал Хаджи Хасан махала, ако не бъдат забранени циганските сватби и тържества на открито.

Това заявиха представители на инициативният комитет на среща в Общината, съобщава Радио Пловдив.

От един месец е преустановено издаването на разрешителни за шумните празненства и е внесено предложение в новата наредба тази възможност изцяло да отпадне.

Това увери Мая Павлова - началник на общинския отдел „Конрол по търговията и обществен ред", която участва в срещата от името на заместник-кметът Димитър Цветков.
Той както и другият заместник кмет Петко Атанасов не взеха участие в срещата, заради неотложни ангажименти.

Според живущите в квартала обаче последната циганска сватба, се е състояла миналата събота.

„Ние не сме расисти. И настояваме за етнически мир, но затова трябват две страни. Ако не се вземе решение в най-скоро време за забрана на тържествата на открито, ние ще тръгнем на гражданско неподчинение и ще блокираме улици в града", обявиха недоволните граждани.

Заместник-кметът Красимир Ангелов от своя страна обяви, че само с рестриктивни мерки този проблем няма да бъде решен, защото касае и манталитета на живущите там.

„Работим по идеята в смесените квартали да бъдат отредени места на които да се изградят закрити помещения отредени само за празненства", обясни Ангелов.