В съдебната система трябва да се реже много дълбоко, а не да лекуваме симптомите. Това заяви в интервю за БиТиВи кандидатът за председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. „Някой трябва да каже, че царят е гол в съдебната система", категоричен е той.

Припомняме, за поста заедно с него се състезава Павлина Панова. Според заключението от окончателните доклади става ясно, че и двамата кандидати притежават необходимите професионални и нравствени качества за участие в конкурсната процедура.

Панов посочи, че имиджовата криза е част от неговата концепция за поста. „Магистрат звучи цинично, защото при това състояние на съдебната система няма как да не звучи", коментира той. Кандидатът за шеф на ВКС смята, че трябва да се търси къде е проблемът, а не да лекуват симптомите.

Към това правосъдието да бъде по-отворено ще се стреми съдия Панов. Той не вижда причина, когато едно решение е преминало през сърцето на съдията, той да не може да излезе и да го защити.

Лозан Панов е категоричен, че никога не би се включил в предрешена борба и увери, че битката за ВКС не е такава.

Той коментира и катастрофата, която го накара за известно време да се откаже от битката за поста. Панов не вижда умисъл и смята, че става въпрос за битов инцидент. Като доказателство за това той смята факта, че човекът, който е привлечен като обвиняем, не го е оставил да лежи на паважа, а го е закарал в „Пирогов".

Инцидентът и загубата на баща му дни преди това са накарали Лозан Панов да преосмисли приоритетите си и да се откаже от надпреварата. След това обаче се разразил скандалът за „гнилите ябълки". Това го подтикнало отново да се кандидатира.