Недопустими методи са прилагани в центъра за настаняване от семеен тип на фондация „Смайл България" в столицата. Това е установила проверка на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

От агенцията са констатирали, че в центъра не е осигурена сигурна и безопасна среда, а организацията на работа не гарантира качествена грижа за настанените деца.

В центъра са настанени четири деца - две двойки брат и сестра. Те са преместени от дом за деца, лишени от родителски грижи и от приемно семейство. Екипът на центъра не е направил оценка на потребностите и индивидуален план за грижа. Няма и назначен психолог.

Децата в центъра са затваряни за определено време в санитарното помещение. От ДАЗД са категорични, че това нарушава правата им. Служител на центъра е дал на две от децата транквиланти (бел. ред. приспивателни и успокоителни лекарства), които не са били назначени от лекар. Две от децата били толерирани, което пък довело до конфликти с останалите.

Проверяващите от Държавната агенция за закрила на детето са установили още, че липсва утвърден график за дежурствата. Според персонала работните смени са по 24 часа, след което има 48 часа почивка. Такъв режим на работа е недопустим в подобен вид социална услуга и не гарантира правата и интересите на  настанените деца, категорични са от агенцията.

Те са установили нарушения и пропуски и в документацията на центъра. Липсвали регламент и процедура за оценка и подбор на кандидатите за работа и за доброволци.

ДАЗД е издала предписания на управителя на центъра и е уведомила Социално подпомагане и Инспекцията по труда.