Издирването на изчезналия малайзийски боинг ще обхване и сушата, като ще се включат още два самолета на въздушните сили, са съобщили китайски власти.

Това са съобщили от Гражданската авиация.

Япония се включва в операцията със свои кораби. Виетнамските власти съобщиха обаче, че ограничават издирвателните операции до собствени води. Предстоят още няколко полета, но нищо повече, са съобщили те.

Изчезналият малайзийски Boeing-777 с 239 души на борда е летял на стотици километри от обичайния си маршрут Куала Лумпур – Пекин.
Това съобщи по-рано официален източник от военно-въздушните сили на Малайзия, пожелал анонимност.

Ако данните на военните са верни, то самолетът е летял едва ли не в противоположна посока, преодолял е значително разстояние и е стигнал до Малакския пролив, отделящ западното крайбрежие на Малайзия от индонезийския остров Суматра.
Припомняме, за последен път е имало връзка с екипажа, когато самолетът се е намирал на 300 км. южно от Виетнам, което е на стотици мили от Малакския пролив.

Самолетът е сменил курса след град Кота-Бара и намалил височината на полета именно над пролива, която е една от най-натоварените транспортни артерии в света.

Последно в издирвателната операция са включени 40 кораба и 34 самолета и вертолета. В разширения район на операцията работят екипи от Австралия, Китай, Тайланд, Индонезия, Сингапур, Виетнам и САЩ.
Въпреки потвърдения факт, че двама от пасажерите са били с фалшиви паспорти, ФБР и Интерпол отхвърлят версията за терористичен акт.

Директорът на ЦРУ Джин Бренан обаче все още е убеден, че тази версия не трябва да се отхвърля.