Съветът за сигурност на ООН призова за прекратяване на насилието в Египет, след проведеното извънредно заседание заради извънредните събития в страната, предадоха информационните агенции.

„Според членовете на съвета, насилието в Египет трябва да бъде прекратено. Страните трябва да проявят максимална сдържаност." - заяви председателстващата съвета Мария Кристина Персевал.

По думите й е налице общо желание да се сложи край на насилието и страната да се доближи до  националното помирение.

Извънредното заседание на Съвета за сигурност беше проведено по инициатива на Великобритания, Франция и Австралия. На него беше представен доклад за ситуацията в Египет, подготвен от заместник-генералния секретар на световната организация Ян Елиасон.

След края на заседанието той лаконично констатира, че сега инициативата е в ръцете на страните-членки на съвета.

Припомняме, на 14 август сили на египетското вътрешно министерство заедно с подразделение на военните предприеха силово разпръсване на протестиращите привърженици на сваления президент Мохамед Морси.
Бяха убити над 600 души.

След това в Египет беше въведено извънредно положение. В 11 провинции е в сила комендантски час.

Съобщава се, че полицията е установила контрол над джамия, в която се намират телата на десетки убити.

Привърженици на движението „Мюсюлмански братя" планират и днес да продължат протестите.

Припомняме, вчера американският президент Барак Обама осъди въвеждането на извънредно положение в Египет и призова то да бъде отменено. Същевременно САЩ отмениха планираните съвместни учения на американски и египетски военни.

По-късно египетските власти заявиха, че изявлението на Обама  поощрява екстремистките групировки към по-нататъшна ескалация на насилието.