Възстановяването на първите четири реактора на авариралата японска централа „Фукушима-1" е невъзможно, заяви председателят на съвета на директорите на компанията-оператор ТЕРСО Цунехиса Кацумата. Той допълни, че през последните няколко седмици са положени значителни усилия за регулиране на процесите в тях, но ситуацията остава нестабилна.

По време на пресконференцията Кацумата подчерта, че ситуацията във всички шест реактора се стабилизира постепенно, но положението в първите четири реактора все още не е взето под контрол. Специалистите обаче продължават да полагат максимални усилия за окончателното охлаждане на реакторите.

Председателят на съвета на директорите на ТЕРСО поднесе своите извинения към всички пострадали в резултат на аварията в централата след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, които удариха страната на 11 март.

Поднасям своите извинения за неудобството, безпокойството и заплахите за човешкото здраве, които бяха предизвикани след взривовете в енергоблоковете, както и разпространението на радиационни вещества, заяви Кацумата.

По думите му ТЕРСО полага всевъзможни усилия, за да сведе до минимум негативните последици, предстоят и разговори с представителите на японските власти.

По-рано от TEPCO обявиха намерението си да демонтира четири от повредените реактори в централата, след като вече три седмици сътрудниците на компанията се опитват да вземат ситуацията под контрол. Относно съдбата на Пети и шести блок, които бяха успешни „рехабилитирани" компанията ще се консултира с правителството и местните жители.

Освен това от ръководството на компанията поясниха, че ще направят всичко възможно, за да избегнат национализацията и да останат частна компания. Изказването дойде в отговор на казаното от японския енергиен министър Коитиро Гемба, че национализацията на компанията се явява „адекватен обект за обсъждане." Той обаче не конкретизира доводите си за одържавяване на ТЕРСО. До този момент в фирмената управа не са постъпвали данни за предполагаема национализация.

По-рано днес стана ясно, че шефът TEPCO - Масатаки Шимидзу, е хоспитализиран в нощта срещу сряда. Сред оплакванията му били високо кръвно налягане, световъртеж. Припомняме, вчера се появиха слухове за възможно самоубийство или бягство от страната на Масатаки Шимидзу. Той не се е появявал публично от момента на аварията в централата, не е участвал в работата на държавната комисия, която се занимава с ликвидация на последствията от аварията.