Участници в международната среща в Париж се договориха да окажат всякаква подкрепа, включително военна, на властите на Ирак в борбата им срещу движението „Ислямска държава". Това се отбелязва в комюнике, прието на конференция с около 30 държави във Франция, предаде ИТАР-ТАСС.

Участниците в конференцията в Париж потвърдиха, че „Ислямска държава" представлява заплаха за Ирак, а също така и за целия свят", подчертава се в документа и се допълва, че държавите са се договорили по всякакъв начин да помогнат на иракското правителство в борбата им срещу джихадистите, включително и с военна помощ.

В комюникето не се уточнява за какви конкретни мерки от военен характер става въпрос.

Миналата седмица президентът на САЩ Барак Обама изложи американската стратегия в борбата срещу „Ислямска държава". Предвижда се въздушни удари по позициите на джихадистите не само в Ирак, но и в Сирия.

Франция, която домакинства срещата, изрази готовност да се присъедини към нанасянето на въздушни удари. Днес Франция започва разузнавателни полети над Ирак. Президентът на страната Франсоа Оланд каза на срещата, че Париж изпраща военна екипировка за кюрдите и иракската армия.