Папа Бенедикт XVI прие по негова молба "бащата на кубинската революция", бившия държавен глава на страната Фидел Кастро в последния ден от визита си.

В посления ден от визитата си Папата отправи критики към 50-годищното търговско ембарго, наложено на Куба от САЩ. Светият отец се обяви за по-големи права в Куба, изтъквайки че иска общество, в което на никой не е лишен от си свобода.

Папата призова кубинците, събрали се на литургия на открито на историческия "Площад на революцията" в Хавана, да търсят истината, без да се опитват да я налагат на други, предаде ДПА. Дори и проливния дъжд не попречи на местните да се стекат при изпращането на светия отец.

По време на месата Бенедикт XVI не отправи послания с ясен политически подтекст и единствено спомена поименно "правото на свободно вероизповедание", отбелязва ДПА. Той все пак направи дипломатичен реверанс към домакините си като призова за вдигане на американското ембарго над Острова на Свободата.

Кубинският президент Раул Кастро също присъства на литургията, която бе спрягана за главното събитие на визитата на папата в комунистическа Куба. След нея, в края на тридневното си посещение, Бенедикт XVI отпътува от страната.