Военният министър на САЩ Леон Панета заяви, че виновникът за убийството на 16 афганистанци може да получи смъртно наказание.

Панета, обаче, изтъкна, че това е изолиран случай, който няма да доведе до промяна в стратегията на Вашингтон и че САЩ няма да ускорят изтеглянето на американските войници преди края на 2014 година.

"Войната е ад. Този вид инциденти се случват във всяка война. Това са ужасни събития. Не се случва за първи и вероятно за последен път", каза военният министър на САЩ, който пътува до Киргизстан.

"Но ние не можем да допускаме такива инциденти да подкопават нашата стратегия или мисия, в която сме замесени", допълни още той.

По думите му американското правителство все още не е наясно за мотивите на престъплението.

Мисля, че когато погледнем голямата картина става ясно, че този тип инциденти са изолирани и не представят това, което се случва реално в Афганистан", смята той, цитиран от Ройтерс.

Запитан дали смъртното наказание в този случай може да бъде приложено от американския военен съд той отговори, че за такъв тип случаи трябва да има някакво възмездие.

Припомняме, че в неделя американски войник уби 16 цивилни афганистанци и рани няколко други в Кандахар. Сержантът напуснал базата си в южния афганистански град около 3.00 часа през нощта и започнал да влиза в местни домове и да стреля. По данни на местни жители той е нахлул в три къщи, където открил огън.

Предполага се, че е имал психически проблеми.