Производители на домати показно изхвърлиха стоката си на Главен път Е-79 край Сандански.

Леки и товарни автомобили мачкаха домати, които струват само 30 стотинки за килограм, но няма пак кой да ги купува заради неконтролируемия внос.

Около 200 производители от санданско-петричкия район изхвърлиха доматите, родно производство, отгледани с труд, след като блокираха Е-79 за 10-ина минути.

Това е втора блокада в района. Вчера сутринта бе блокиран пътят Петрич-Сандански в района на зеленчуковата борса в Кърналово.

След блокадата днес зеленчукопроизводителите обявиха, че всеки ден ще блокират пътя докато някой от отговорните за бранша ги чуе.

Първоначално идеята им бе подписката, която върви от вчера да бъде внесена в Министерството на земеделието и храните в понеделник. Но след като видяха, че са много и никой не им обръща внимание, към 14.00 часа бе решено да продължат с блокадите "до дупка", съобщава БГНЕС.

Производителите се оплакаха, че цените се сринали от 1.20 преди три дни на 30 стотинки днес и пак няма кой да ги купува.

Според производителите кашоните, в които се поставят доматите, струват по-скъпо от самата продукция или 65 стотинки за една опаковка. Те изтъкнаха, че проблемът със срива на цените на доматите винаги се появява по това време на годината, най-вече заради неконтролируемия внос от съседни страни.

"Българите ядат вносни боклуци, а нашите, български домати няма кой да купи", оплакаха се протестиращите.