Последно:
Либия обяви, че приема резолюцията на ООН с цел спиране на офанзивата на лоялните на Кадафи войски срещу бунтовническите групи. Това съобщи либийският външен министър Муса Куса, като добави, че страната прекратява всички военни операция на нейна територия.

По думите му спирането на сраженията ще върне страната към сигурността и ще осигури безопасността за всички либийци. Той увери, че властите ще защитават цивилните граждани, всички чужденци и чуждестранни авоари в Либия.

Външният министър Куса обявява
краят на военните действия
сн. EPA
Куса обаче критикува резолюцията на ООН, чрез която се позволява въздушна военна намеса в Либия. Външният министър на Джамахарията посочи още, че военната, икономическата и политическата намеса от страна на международната общност нарушават суверинитета на Либия.

Междувременно от пресслужбата на турския премиер Реджеп Ердоган съобщиха, че той е провел телефонен разговор с Муамар Кадафи по-рано днес, в който полковникът го е уведомил за решението си да спре военните операции.

Първият дипломат на ЕС Катрин Аштън коментира, че Евросъюзът очаква още "подробности" около либийското решение за спиране на огъня. Американският държавен секретар Хилари Клинтън също заяви, че тепърва Джамахирията ще трябва да покаже, че спазва обещанието си. От либийската опозиция нарекоха решението на властите в Триполи "блъф". Световните медии съобщават за продължаващи сблъсъци в Аждабия и Мисрата.

По-рано страните от НАТО обявиха, че са готови да ударят до часове Либия, като се очаква първите удари да са от военновъздушните сили на САЩ, Великобритания, Франция и Канада. Това стана, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, разрешаваща извършването на въздушни удари срещу Либия с цел спиране на офанзивата на лоялните на Кадафи войски срещу бунтовническите групи, съобщи Си Ен Ен.

Според документа се създава и забранена за полети зона над Либия, за да се предотврати бомбардирането на завзетите от опозицията градове.

Италия се готви за атаката в Либия
Още...

Според решението на ООН международната общност има право да се намеси в Либия, като започне военна операция. Подчертава се обаче, че не е е предвидена пряка военна намеса, т.е. чуждестранните военни сили няма да могат да използват в Либия сухопътна войска.

В полза на резолюцията гласуваха 10 държави, сред които САЩ, Великобритания и Франция. Както се очакваше, Русия и Китай се въздържаха. Подобна позиция заеха още 3 страни - непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

Документът изисква още от привържениците и противниците на Кадафи незабавно да прекратят огъня и да позволят на международната общност да вземе всички необходими мерки, за да не се допусне насилие срещу мирното население в Либия.

Кадафи щурмува Бенгази тази нощ
Още...

Предлага се също така да бъдат замразвени всички сметки в чужбина на Либийската национална нефтена корпорация /(Libyan National Oil Corp.), свързана с Кадафи.

Малко след като резолюцията на ООН стана факт, говорителка на Алианса обяви, че НАТО ще обсъди каква може да е ролята му в Либия.

 

Часове след гласуването на документа, позволяващ военна атака над Либия, правителствата на западноевропейските страни излязоха с позиции.

Както се очакваше, Франция категорично обяви подкрепата си за подобна интервенция в Джамахирията, като говорител на кабинета на Саркози гарантира присъствието на френски военни в атаките с ВСС. Италия също започна да подготвя военновъздушните си бази. Германия обаче се въздържа от участие в подготвяната операция в Либия, посочвайки, че не желае да влиза във война с африканската страна. Британският премиер Дейвид Камерън съобщи, че Обединеното кралство ще участва със своите ВВС в налагането на забранена за полети зона в Либия. В операцията ще бъдат включени многофункционалните ударни самолети "Торнадо" и новите изтребители "Еврофайтър Тайфун".

Либия също не закъсня с реакцията си по повод резолюцията на ООН. Едно от първите й решения беше да затвори въздушното си пространство. Испания заяви, че има готовност да предостави две от своите бази на силите на НАТО за удара срещу Либия. Русия няма да участва във военна операция в Либия, заяви началникът на руския генерален щаб Николай Макаров. Външният ни министър Николай Младенов посочи, че страната ни ще участва в прилагането на резолюцията на ООН, но вероятно няма да се включи във военни действия.

Либийският лидер Муамар Кадафи предупреди да не се предприема никаква офанзива срещу Либия и заплаши "да превърне в ад живота" на онези, които нападнат страната.

По-рано от Триполи заявиха, че всяка намеса във вътрешнбите работи на страната създава риск от морски и въздушни атаки в Средиземно море.

"Всяко гражданско или военно транспортно средство ще стане обект на нашите контраудари", обяви представител на министерство на отбраната.

Въпреки че Либия обяви, че спира военните операции на своя територия и днес последните бастиони на въстаналите срещу Кадафи не бяха пощадени. В ранните часове на деня силите, верни на либийския лидер, нанасеха удари по бунтовниците в градовете Мисурата и Бенгази.

Според някои информационни агенции боевете продължават и след обявения край на военните операции от либийските властии. По информация на АФП армията на Кафади се цели и в цивилни в град Мисурата, чието население наброява около 300 000 души.

Град Мисурата, намиращ се в Западна Либия, на около 200 км. от Триполи, цял месец се съпротивлява срещу опитите на режима да възстанови властта си там.