Въпреки очакванията, че днес делото за нерегламентирано подслушване срещу втория в ГЕРБ Цветан Цветанов ще тръгне към своя край, това не се случи.

След четири часа заседаване при закрити врата съдът постанови нова почивка, след която процесът ще продължи със свидетелски разпити.

Защитата на екс МВР шефа адвокат Менко Менков заяви за news.bg, че прокуратурата държи на разпитите на всички свидетели и затова не се върви по съкратената процедура.

По думите на Менков днес подробни показания е дал и един от подсъдимите - Цветан Иванов, шеф на СДОТО до 2011 г.

Цветан Иванов даде много подробно обяснение, което беше академичен пример  за това как е повдигнато едно безпринципно обвинение, без изобщо да са се запознали с фактите за системата на МВР, критикува прокурорите по делото юристът.
Според него Иванов е отдал живота си за системата и вместо да е награден с ордени, е награден с обвинения.

В прокуратурата е трябвало да има курс за обучение преди години, за да не правят такива обвинения, продължи с укорите си Менков.

Следобед делото ще продължи отново с разпити на още свидетели, които ще се явят лично.

Припомняме, то е за неупражнен контрол върху СРС-та срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов върви днес пред състав на Софийски градски съд.

Поради класифицираната информация, която е предмет на делото, заседанията вървят при закрити врата. Обвиняеми с Цветанов са и тримата бивши шефове на Специализираната агенция "Оперативни технически операции" Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров.

Едва 40 минути след старта на днешното заседание обаче съдът е дал 30-минутна почивка. На излизане от залата вторият в ГЕРБ и адвокатът му Менко Менков така и не пожелаха да обяснят какво е наложило толкова ранно прекъсване.

Днес пред залата не чакаше за разпит нито един свидетел, въпреки че на предишното заседание според Менков за разпит оставали близо 10 души. Запитан от news.bg дали ще се водят още разпити, или делото ще върви към финал, юристът отговори уклончиво, че за свидетели ще стане ясно след почивката.

След 30-минутната почивка свидетели така и не се появиха, но въпреки това процесът продължава да тече. На влизане и защитата, и държавното обвинение обявиха, че не знаят дали днес ще има пледоарии или няма да се стигне до тях.

Междувременно стана ясно, че Цветанов отрича да знае, че срещу него днес следобед има още едно дело. Става въпрос за процесът за клевета, заведен от съдия Мирослава Тодорова срещу Цветан Цветанов през март 2012 г. , след като в две интервюта той я обвини, че покровителства организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на наркотрафиканта Васил Маникатов.

Тогава България се оказа държавата в ЕС с безпрецедентен случай - съдия да даде на съд вътрешен министър. До момента обаче делото бе прекратено поради депутатския имунитет на екс МВР шефа.

Аз въобще не съм запознат, имам днес само това дело, категоричен бе Цветанов. Как да се явя, като от вас знам, продължи да се чуди той.

Припомняме обаче, че на предишно заседание по случая делото пак не тръгна, тъй като Цветанов си смени адвоката. Ако и днес не започне процесът, има опасност той да бъде прекратен по давност.

Вече три часа продължава поредното закрито заседание по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. След 30-минутната почивка свидетели така и не се появиха, но въпреки това процесът продължава да тече. Не е ясно дали има нови доказателствени искания или се разглеждат нови доказателства, но има възможност в момента да текат пледоариите на двете страни.

На влизане и защитата, и държавното обвинение обявиха, че не знаят дали днес ще има пледоарии или няма да се стигне до тях.