Десетки хиляди души се събраха на митинги пред ядрени централи в Германия с искане те да бъдат закрити в последния ден на традиционните Великденски мирни демонстрации.

Антиядрените демонстрации бяха свикани след ядрената катастрофа във „Фукушима" и в навечерието на 25-тата годишнина от трагедията в Чернобил.

В северния град Грьонде в митинга участваха около 3000 души, няколко хиляди души протестираха пред други ядрени обекти в Библис, Крюмел и Графенрайнфелд.

В северозападния град Гронау в протеста участваха над 10 000 души и 65 трактора по данни на организаторите.

Днешните протестни прояви отбелязаха завършека на Великденските демонстрации, през които се състояха около 80 шествия в около 100 града с участието на десетки хиляди души. След ядрената катастрофа във „Фукушима" правителството на Ангела Меркел наложи тримесечен мораториум върху удължаването на живота на ядрените реактори в Германия.

Традицията на мирните Великденски протести в Германия съществува от 50 години, когато демонстранти в тогавашната Западна Германия започнаха да протестират срещу ядрените оръжия в годините на Студената война.