Върховният административен съд потвърди заповедта за забрана на ползването на Водното огледало в Кърджали.

Заповедта бе издадена на 26 април от Дирекция "Национален строителен контрол", като още тогава кметът на Кърджали Хасан Азис подаде жалба срещу предварителното изпълнение на заповедта.

Според ВАС обектът не е въведен в експлоатация по надлежния ред и това създава опасност за живота и здравето на гражданите. По тази причина съдът потвърди предварителното изпълнение на заповедта на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК).

Ако има опасност за хората, то тя ще бъде след евентуалното източване на водното огледало, според бившия заместник-строителен министър Димчо Михалевски, в чийто ресор е обекта.
Само за 3 седмици празното корито на река Арда ще бъде погълнато от бурна растителност, ще се появят блата и мястото ще е развъдник на комари.

Михалевски заяви, че още преди един месец всички страни в изпълнението на обекта са подписали акт 15, че приемат строежа без забележки. Оттогава документът е внесен в Регионалното министерство, каза той и попита защо министър Плевнелиев не го подписва.

Припомняме, „Водното огледало" бе открито през юни месец 2009 година, като в него са вложени над 70 млн. лв. на МРРБ.
Още по време на управлението на предишното правителство бяха открити нередности в осъществяването на проекта.

Установено е, че при изпълнението му има завишени цени на вложените материали, дублиране на обществени поръчки за една и съща дейност и сключване на анекси за изграждане на едно от основните хидротехнически съоръжения.

Според проверката, не е извършено отчуждаване на имоти на частна фирма в района на корекцията, които са оценени на 11 милиона лева.
Заради същия проект е повдигнато и обвинение срещу кмета на Кърджали Хасан Азис.