При разкопки на античната крепост Залдапа край крушарското село Абрид археолозите са се натъкнали на ценни артефакти и епископска базилика, съобщава „Нова телевизия".

Залдапа е най-големият римски град, разположен във вътрешността на Добруджа, наричан още „българският Помпей". Той е разположен на площ от над 230 декара, като общо с неукрепената площ е достигнал до 400 декара. Градът е бил гъсто населен с улици, квартали и поне 3 базилики от края на 4-ти до 7-ми век от новата ера. Археолозите попаднали именно на най-голямата от базиликите. В нея е открита и колона от червен мрамор, което говори за императорско присъствие.

Научният ръководител на археологическите разкопки проф. Георги Атанасов каза, че базиликата е от ранните и е с много богата украса. За първи път в България и за втори път на Балканския полуостров се открива ажурна мраморна ограда, по думите на Атанасов образно казано изваяна брюкселска дантела, която е пазела и затваряла светото олтарно пространство.

Има хубава скулптурна украса, четири великолепни гълъба. Археологът подчерта, че другото, което е интересно, че за пръв път се откриват колони от брекчакъла каролина, вид червен мрамор, който се е добивал недалеч от Константинопол. „Той за мен е порфирата като знаков императорски мрамор след 7-ми век", посочи още Георги Атанасов.