Ценно дарение от Ана Апостолова - внучка на Константин Апостолов, секретар на Министерския съвет в края на ХІХ и началото на ХХ в. е постъпило в Националния исторически музей.

Дарението съдържа 17 снимки и документи. Най-ценният документ е неизвестно писмо на Стефан Стамболов до княз Фердинанд Сакскобургготски, написано на 25 юни 1895 г. - само 8 дни преди да бъде жестоко съсечен в центъра на София на 3 юли същата година.

Писмото е чернова, написана от ръката на големия държавник. То е 8 страници и свидетелства за незавидното положение, в което се намира Стамболов след отказа на княза да му разреши да замине на лечение в чужбина. Стамболов напомня многократно, че е нарушена личната му свобода, че е следен от агентите на правителството на Константин Стоилов и моли да спрат беззаконията и произволите спрямо него.

Този документ не е открит в личния архив на Стамболов, публикуван в двадесет обемни тома, от което може да се направи заключение, че писмото вероятно не е изпратено и съответно е останало неизвестно за науката.

Друг ценен документ от дарението е препис от акта за преминаването на престолонаследника княз Борис Търновски от католицизма към източното православие, извършено на 2 февруари 1896 г. Това е един от трите екземпляра за покръстването на бъдещия цар Борис - задължително условие за признаването от Русия на баща му, княз Фердинанд, за законен владетел.

Сред останалите документи се откроява оригиналната диплома от прочутия Роберт колеж в Цариград, издадена на името на Константин Апостолов. Тя е на пергамент и с официална бланка на колежа и съгласно тогавашния статут на престижното учебно заведение важи за цял свят.

Дарението включва и снимки на преподаватели и възпитаници на този колеж, ордени на Константин Апостолов и др.