Падна търговската тайна по делото Топлофикация.

Това бе поискано от защитата на Валентин Димитров при разпита на Емил Антонов - заместник изпълнителен директор по финансите в столичното парно, в периода 1999 - 2006 година.

От разпита му стана ясно, че ежедневно са превеждани 85% от наличните пари към „Булгаргаз" за доставката синьо гориво. Министерството на икономиката и енергетиката е разпоредило този процент.

Това са приблизително 800 хил. - 1 млн. лв.

От думите му стана ясно, че "Топлофикация София" имала проблеми с неплащането на сметки от известни личности.

320 млн. лв. не са събрани от жителите на София, каза Антонов, позовавайки се на информация от медиите. И по времето на Вальо Топлото този проблем е съществувал, но в значително по-малки размери, предприети са различни мерки за решаване на проблема.

Всяка мярка даваше своя принос към увеличаване на събираемостта, обясни Емил Антонов.

По думите му около 70 % е била събираемостта на задълженията в периода 2003 - 2005 година.

Проблемът със събираемостта е голям и може да доведе до фалит на Топлофикация, смята Емил Антонов. По онова време неплатените сметки не са отнасяни към разходите на дружеството, въпреки че законът е давал тази възможност.

В представителните разходи на „Топлофикация София" по думите на бившия зам. изпълнителен директор са влизали разходи за минерална вода, кафе, честване на годишнини, билети за театри. По времето на Вальо Топлото 38 хил. дела е водило дружеството срещу нелоялни платци.

Това са предимно хора, които са платили под 5 % от задълженията си.

В периода 2002 - 2003 година са сключени заемни споразумения с Европейската инвестиционна банка и Световната банка.

Това е станало в одобрението на Столична община, Народно събрание и Министерство на финансите. Одитна компания е помагала и е следяла как се усвояват средства по споразуменията.

Експертите са имали офис в Топлофикация. "Те бяха снабдявани с елементарни консумативи - вода, кафе, ядки, обясни Емил Антонов и допълни: „Възможно е да е поръчвано и синьо сирене, но такова се предлага във всеки квартален магазин, но такова се предлага във всеки квартален магазин."

От показанията му стана ясно още, че на партита на "Топлофикация София" са присъствали редица държавни мъже - например на откриването на информационен офис са присъствали тогавашният министър на икономиката и председателят на ДКЕВР Константин Шушулов, който пил шампанско. „Там обаче сирене нямаше,обясни Антонов.