Пълен хаос цари между коалиционните партньори ГЕРБ и Реформаторския блок по отношение на спорните предложения за пенсионна реформа.

Припомняме, в последните дни горещата тема в правителството е въпросът дали българите, родени след 1 януари 1960 г., могат да избират къде да държат парите си от допълнителното пенсионното осигуряване - в частните пенсионни фондове или в НОИ.

Докато в пленарна зала народните представители обсъждат бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата 2015 г., между парламентарните стаи на ГЕРБ и РБ се извършват истински „совалки". На журналистите не им е ясно къде точно е министърът на финансите Владислав Горанов и с кого се преговаря по въпроса.

Припомняме, първоизточник на тази идея за частните пенсионните фондове и НОИ е именно Горанов. Председателят на Парламентарната група на РБ Радан Кънев не пожела да даде повече подробности за това дали реформата ще бъде отложена, като само каза, че все още нищо не е решено.

Друго нещо е разбрал обаче народният представител от РБ Нестимир Ананиев, който написа в профила си в социалната мрежа следното: „Решението за пенсионната реформа се отменя за март месец, което е много мъдро и правилно решение".

След като коментара му в социалната мрежа предизвика интереса и подбуди въпроса дали Бойко Борисов наистина е склонил и е отложил идеята си, депутатът изтри думите си от „Фейсбук". Той не успя да отговори и на въпросите защо е написал подобни думи, след като няма официална позиция по въпроса. На питане дали знае нещо повече, Ананиев отсече: „Не знам".

Вицепремиерът по коалиционна политика Румяна Бъчварова също дойде в сградата на властта, за да търси решение на коалиционния проблем, който се роди от предложението на премиера за въвеждане на право на избор къде да стоят парите на българите от допълнителното пенсионно осигуряване. Вицепремиерът Бъчварова също не даде отговор дали нещо вече е решено и дали ГЕРБ ще отстъпят, но обеща, че когато има официална позиция, тя ще бъде представена.

Вицепремиерът загатна обаче, че не мисли, че ще се стигне до разрив в коалицията между ГЕРБ и РБ, но призова да видим гласуването в пленарна зала на бюджета на Държавното обществено осигуряване, в който са включени спорните промени за пенсионната ни система.

По-късно Владислав Горанов сам разкри местоположението си в сградата на властта, като излезе от стаята на ГЕРБ. Още докато журналистите успеят да попитат министъра за това дали е склонил и се е отказал от подобна промяна, Горанов отново влезе в парламентарната стая на ГЕРБ и затвори вратата без да даде отговор.