Разлом, който не е бил проучен, е основната причина за инцидента в мина „Ораново" от 16 юли. Това стана ясно по време на доклад за аварията в стола на рудника, изнесен от научен колектив. Докладът бе прочетен в присъствието на началника на рудника Валери Манов, инж. Бонислав Попов, собственика на рудника Красимир Михайлов и миньори.

Разломът се е намирал точно над фаталната 64-та галерия, съобщи ръководителят на проучвателния екип проф. д-р Павел Пенчев, цитиран от БНР.

Натрупали са се общо четири неблагоприятни фактора, допринесли за трагедията в рудника, поясни той.

Първият е наличието на раздробен насип, които е чувствителен към разтваряне и към промяна на физико-химичните състояния. Вторият е наличието на достатъчно количество подземни води. Третият - нуждата от достатъчно висок наклон, по който този материал да изтече, а наклонът тук е малък. И четвърто - някакво динамично въздействие, отцепване или нещо, което да промени структурната маса, така че тя да премине във фабрично състояние и да изтече.

Този разлом, тази динамика, по която е станало отцепването на този блок, няма как да го предвидиш предварително, категоричен бе д-р Пенчев.
Той определи този участък като изключително рисков и опасен и препоръча да бъде изолиран при бъдещи дейности в мината.

Припомняме, 4-ма миньори загинаха, след като лавина от кал, скали и вода ги затрупа на 300 метра под земята. Още същия ден бяха намерени телата на двама от тях - Асен Стойнев и Христо Младенов. Съдбата на другите двама - Николай Михайлов и Иван Лазаров, остана неясна до 2 август, когато около 9 часа сутринта те бяха изровени. Двамата са сочени за едни от най-опитните, но въпреки това не успяха да се спасят. Стана ясно, че са загинали веднага - още в деня на инцидента, пометени от кална вълна.