Премиерът Бойко Борисов използва заседанието на Министерския съвет, за да коментира няколко теми. Около 20 минути той говори пред оператори и фоторепортери, но не и пред журналистите, които нямат достъп до залата за заседания на кабинета и съответно нямаше възможност да се зададат въпроси.

Бойко Борисов даде думата на финансовия министър Владислав Горанов. Темата бе за горивата и извършените проверки на сектора. За съжаление са констатирани доста нарушения, обяви финансист номер едно. Нарушенията са основно в търговията с горива. На много места на газоколонките се вадел измервателния уред, така че да не се наруши целостта на пломбата. И големи търговци на горива извършвали подобни нарушения.

Текат производства срещу нарушителите. Необходимо е завишаване на контрола, подчерта Владислав Горанов. Можело да се наложи ново по-сериозно монтиране на пломбите на измервателните уреди, за да се предотврати ощетяване на фиска от укриване на продадени количества горива. Около 100 000 литра дизел е запориран, стана ясно от думите на финансовия министър. Запорирани са и 60 000 литра бензин. Това е върхът на айсберга, подчерта Горанов.

Финансовият министър предлага да продължи контролът и проверките на всички нива.

Нашите подозрения се доказаха, констатира премиерът. Имало бензиностанции, в които наличието на терпентин в горивата се доказало. Констатирано и наличие на завишено количество сяра.

След това премиерът Бойко Борисов поиска доклад от икономическото ведомство за начина, по който се пломбират измервателните уреди. Томислав Дончев получи заповед от Борисов да поиска становище от КЗК има ли картелно споразумение в сектора с горива. Дончев обясни, че няма право да даде такова разпореждане на антимонополния орган, но препоръчал още през май да се направи секторен анализ. Доколкото знам той вече се прави, каза вицепремиерът.

Значи да го ускорят и до петък да ми докладват, настоя министър-председателят. В зависимост от доклада на КЗК МС щял да си направи извода как работи антимонополния орган.

Бойко Борисов е недоволен, че има две агенции към Министерство на икономиката, отговорни за контрола по горивата. Ефект от работата им нямало. Борисов разпореди до петък Божидар Лукарски да докладва за числеността на двете отговорни агенции и за заплатите, които получават служителите в тях.

Денонощно да се препломбират измервателните уреди, разпореди Бойко Борисов като изискването им е до събота всички измервателни уреди да са с нови пломби. Ако докопам пак някой, че е направил такава пломба, ще ви държа лично отговорни в икономиката, заплаши Борисов и настоя при нужда икономическият министър и заместниците му от пломба на пломба да обикалят и да проверяват как се пломбират измервателните уреди.

И други неща сме им приготвили, загатна Бойко Борисов и обеща, че кабинетът активно ще работи в тази сфера. Проверките се извършват съвместно с ДАНС,прокуратура, НАП и съответните отговорни агенции.