Френската организация Assosiation "Solution international" реши да съди заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки заради обиди от негова страна на етническа основа.

След ваша публикация и дълго чакано извинение предприехме първа стъпка, като изпратихме по електронен път сигнал до КЗД, след нейното решение ще се води дело и за граждански иск, пишат от организацията в отворено писмо до медиите.

Към него е прикрепен и сканираният документ, в който пише, че през юни 2013 година Джамбазки публично и без абсолютни доказателства е наклеветил и обидил цялото ромско общество, чрез българските медии и с изказванията си е предизвикал враждебност срещу ромския етнос.

На основание чл. 50 от Закона за защита от дискриминация "Solution international" искат срещу националиста да бъде образувано производство и да бъде установено налице ли е дискриминация по признак расова/етническа. Също така да бъдат наложени предвидените в закона санкции или принудителни административни мерки.

Припомняме, в средата на юни същата тази организация поиска зам.-председателят на ВМРО да се извини публично за своите изявления пред българските медии, които от Assosiation "Solution international" определят като дискриминационни по отношение на ромите.

Те посочиха две конкретни фрази, които са предизвикали реакцията им: „Няма циганин, който да си плаща тока." и „Защо правят по 11 деца, като не могат да броят до 10?".