"Нямаме никакви притеснения по отношение на този нов иск. Имаме и план В, нито един не включва нито плащане на неустойки, нито строителство на централа."

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в сутрешния блок на bTV във връзка с увеличения иск от „Атомстройекспорт" към България за отказа от АЕЦ „Белене" до един милиард евро.

Добрев заяви, че от самото начало процедурата е опорочена от политици с цел лично облагодетелстване още през 2006 година.

Наели сме най-добрата компания, печелила нееднократно срещу най-големите руски компании. Тяхното мнение е, че имаме всички аргументи, каза Добрев.

По думите му е абсолютно нереалистично да се говори за компенсации от 1 милиард евро.

"Нашите анализи сочат, че това, което трябва да им платим евентуално е многократно по-малко от иска на руската страна. Но отсега нататък нищо няма да плащаме. Досега искахме да се разберем без арбитражи, но сега това е невъзможно", посочи Добрев.

Припомняме, часове, след като стана ясно, че руската компания „Атомстройекспорт" е увеличила до 1 млрд. евро иска към българската НЕК заради отказа на страната ни от проекта „Белене", от ГЕРБ обявиха, че ще инициират парламентарна анкетна комисия, която да провери как са сключвани тези договори, имали ли са основание в защита на българските интереси, кой ги е подписвал и срещу какво и колко.

Зам.-председателят на икономическата комисия в парламента Диан Червенкондев коментира в кулоарите на парламента, че шест месеца откакто българското правителство, подкрепено от НС, е взело решение за прекратяване на строителството на АЕЦ „Белене", ние не сме имали такива претенции и съответно ГЕРБ не подкрепят такива претенции от руската страна.