Гюнай Сефер
Главният прокурор Борис Велчеве поискал имунитетите на двама депутати от ДПС, съобщи председателят на НС Цецка Цачева.

Двамата депутати са Гюнай Сефер и Митхат Табаков.

Главният прокурор иска да се възбуди наказателно преследване срещу Сефер по чл. 212 (за измама) от Наказателния кодекс, а срещу Табаков е по чл. 282 (за престъпление по служба) от Наказателния кодекс.

И двамата са силистренски депутати - като досега не са били народни представители.

Гюнай Сефер е от пропорционалната листа на ДПС, докато Митхат Табаков печели мажоритарния вот в силистренско.

„През 2003 г. има някакви фалшиви документи, които съм подписал. А това е обвинението. Изобщо нямам притеснения и днес сутринта си дадохме имунитетите.
Не съм подписвал такива документи. Аз нямам подписани документи в последните 10 години", коментира Гюнай Сефер.

Нямам представа за какво става въпрос.

Това заяви Лютви Местан в кулоарите на парламента. Той каза още, че е разбрал за това днес сутринта, малко преди заседанието на парламента и че още не се е запознал с мотивите на главния прокурор.

За двамата си колеги Местан каза, че са реагирали незабавно и уточни, че те вече подготвят писмени заявления, че дават съгласие да отпадне имунитета им и че ще оказват пълно съдействие на главния прокурор.

По-късно на брифинг в прокуратурата стана ясно, че случаят е сред първите резултати от работата на спецзвената между ДАНС, МВР и Прокуратурата.

Водят се две разследвания, които разкриват „топли" роднински и приятелски връзки, довели до спечелването на обществени поръчки, обясни Стелияна Кожухарова, говорител на главния прокурор.

Едното разследване касае обществена поръчка за построяване на пътот с.Окорш (общ. Дулово) до пътя между Силистра и Шумен.

Трябвало да се изгради път от 7,3 км. Сключва се договор с фирма „Булмекс", която печели поръчката.

Ахмед Доган:
Това е умишлено организиран опит за криминализиране на ДПС. Аз съм спокоен, защото знам точно за какво става въпрос.
Още...

По времето, когато е обявен конкурсът - 2005 г - неин собственик е Гюнай Сефер. Собствеността й обаче предвидливо е сменена, като новият собственик е турски гражданин - Закир Дюнмез.

Интересното е, че договорът е подписан от Дюнмез и Табаков, който по това време е кмет на община Дулово.
Договорът е на обща стойност 1 223 293 лева, но вместо 7,3 км фирма „Булмекс" трябва да изгради само 3,120 км.

Изготвени са 3 протокола от кмета Табаков, от Дюнмез и инж. Росица Милчева, външен оценител, които са предоставени на МФ, пред което се кандидатства за финансиране. С отчетите пред ведомството се отчита уж свършената работа.

За 1 ден фирма „Булмекс" получава за изпълнение на проекта 356 661 лева

На 10 май 2006 година кметът Табаков разваля договора с фирмата, заради забавяне на строежа. „Булмекс" построила едва 1,7 км.
Обявява се нова обществена поръчка за същия път. Този път печели фирма „Гелик" със собственик Гюнай Сефер.

Митхат Табаков

Първоначално след сключване на договора, на фирма „Гелик" са изплатени 373 723 лева от общата стойност на новия договор, която е над 395 хиляди лева.

Сефер започва да строи отново същите 1,7 км, които уж е построила фирма „Булмекс". Все пак е положен някакъв асфалт, но в изключително лошо състояние, липсват дренажи, няма канавки.

Деянието е квалифицирано като измама", обясни Стелияна Кожухарова.

Средствата за строителството на пътя са от републиканския бюджет.

Според говорителя на главния прокурор Табаков е нарушил закона за обществените поръчки. Освен това в прокуратурата са постъпили и данни за средства от над 1 366 663 лева, внасяни от 2004 в личните разплащателни сметки на Табаков.

Парите кметът и настоящ депутат Табаков ползвал в САЩ и Великобритания, като тези средства не са декларирани.

За периода 2004-2008, когато е кмет, заплатата му е в размер на 73 211 лева общо за 4-те години.

Прокуратурата разследва дали хората, превеждали парите на Табаков в личните му сметки, са печелили поръчки в Дулово.

Интересното е, че по същото това време другият ключов участник, Гюнай Сефер, е бил общински съветник в Дулово.

Второто наказателно производство срещу кмета Табаков касае афера с ОП „Околна среда". Табаков обявява обществена поръчка за инженеринг на водопроводна мрежа, изграждане и ремонт на водопроводна и канализационна мрежа в Дулово.

Оферти представят 3 фирми - Обединение „Кантиери модерни-ГБС", консорциум „Понс Одесос-Бургас" и Джеми ООД, като последната е с управител тъста на брата на кмета - Сали Табаков.

Ключовото при изпълнението на поръчката е срокът за изпълнение и гаранцията, които предлагат фирмите.

Така Обединение „Кантиери модерни-ГБС" предлага срок на изпълнение 400 дни и гаранция 50 години, „Понс Одесос-Бургас" - срок на изпълнение 540 дни и гаранция 50 години. Джеми ООД е готова да изпълни поръчката за 1004 дни и дава гаранция за качество 15 години.

По времето, когато кандидатства фирмата няма сертификат по ISO и се занимава с внос на автобуси „Ивеко" от Турция.

Създадена е комисия в общината, която да разгледа и одобри офертите.
Инж. Петър Михайлов, член на комисията и експерт по хидромелиорации, решава, че офертите на Обединение „Кантиери модерни-ГБС" и „Понс Одесос-Бургас" са нереалистични, дори изготвя доклад, в който предлага двете фирми да бъдат отстранени от конкурса.

Така Джеми ООД остава единствен кандидат и печели поръчката.

Разминава се с превеждането на сумите за изпълнение на проекта, тъй като Обединение „Кантиери модерни-ГБС" обжалва решението на общинската комисия.

И тук кметът Митхат Табаков е нарушил Закона за обществени поръчки и е извършил престъпление по служба, смятат от прокуратурата.