emaxpress
Финансовият министър Симеон Дянков очаква през юни 2010 година икономиката да тръгне нагоре.

Ако икономическите показатели отговорят на очакванията, тогава ще може да се актуализира бюджетът и да се увеличат разходите, потвърди финансовият министър в студиото на Нова телевизия.

Философията на бюджет 2010 е балансиран бюджет, каза министър Дянков, допълвайки, че е изискал не само бюджетите на министрите, а и на всички държавни дружества.

Той подчерта, че бюджет 2009 е бил лъжа - предишните управляващи са си представяли, че имат една голяма пица и са режели от нея.

„Имам чувството, че тройната коалиция са знаели, че ще загубят и в края на своя мандат са започнали да харчат, харчат", отбеляза финансовият министър.
2,5 млрд. лв. са били изхарчени за две седмици, посочи той.

Решението да не се увеличава акцизът на алкохола взе премиерът на базата на анализа, който предостави земеделският министър, заяви министър Симеон Дянков по повод на вчерашното решение, обявено от правителството.

Моето мнение е, че трябва да се увеличат и двата акциза, но в случая сме екип", отбеляза той.

Имах избор да отстъпя пред акциза на алкохола, или пред акциза на цигарите. Избрах цигарите понеже вредата от тях е по-голяма, каза Симеон Дянков.

Печалбата от акциза на алкохола е щяла да бъде 60 млн. лв., а от цигари 120 млн. лв.
Сега от някъде трябва да намеря 60 млн. лв.", каза министърът. По всяка вероятност това ще стане като се намали бюджета на някои министерства.

Припомняме, след четиричасово неделно заседание на Министерски съвет бе решено да се вдига само акцизът върху цигаите.
Министрите изложиха и финансовите проблеми във всяко едно от ведомствата.