КТ „Подкрепа" и нейните структури призовават за протестни действия за спасяването на енергетиката в страната и гарантиране на националната сигурност. Членовете на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа" и Синдикална миньорска федерация „Подкрепа" са обсъдили усложнената ситуация, в която се намират енергетиката и въгледобивът в страната, както и тежкото състояние  на „Мини Марица - изток" ЕАД.

Те изтъкват, че многократно са информирали за проблемите, които съществуват и създават социално напрежение в бранша, както и че рефлектират със страшна сила върху най-голямото държавно въгледобивно дружество, а именно „Мини Марица - изток" ЕАД.

Синдикалистите изтъкват, че неритмичното плащане между предприятията в енергетиката води до невъзможност за изпълнение на различните програми в дружеството. В резултат на това пък изплащането на работните заплати се осъществява посредством неблагоприятни за дружеството заеми и концесии. Липсвала финансово обезпечена програма по здравословни и безопасни условия на труд, както и неизпълнение на ремонтни и инвестиционни дейности. От ремонтната програма за 66 милиона лева са изпълнени едва дейности за 26 милиона, а от 130-те милиона инвестиционна програма са усвоени само 23 милиона лева, изтъкват още синдикалистите.

„Мини Марица-изток" ЕАД са натрупали задължения към контрагенти в размер на 80 милиона лева. Същевременно имат да получават около 390 милиона от електрическите централи.

От КТ „Подкрепа" смятат, че е необходимо добивът на въглища да бъде намален до 27 милиона тона годишно, като същевременно се подобрят дейностите по тяхното разкриване. Трябва да бъдат предприети спешни мерки и действия за изплащане на задълженията на електрическите централи към „Мини Марица - изток" ЕАД.

150 млн. лева са минималните средства, от които дружеството се нуждае за предстоящия студен период. Те трябва да послужат за осигуряване на заплати на работниците и служителите и осигуряване на добива на въглища през есенно-зимния сезон. Ако това не се случи, държавата ни е заплашена от режим на тока, категорични са синдикалистите. Те предупреждават още, че съществува реална опасност България, като държава, да попадне в обратната позиция - и от износител да стане вносител на ток.

От КТ „Подкрепа" смятат, че за глобалното решаване на проблемите в енергийния сектор трябва да се предприемат спешни мерки, като се извършат законодателни, структурни, финансови и кадрови промени на отговорните лица в българската енергетика. Ако такива мерки не бъдат предприети, състоянието на енергийния сектор няма да се подобри.

Синдикалистите настояват за незабавна среща с премиера, за да бъдат набелязани спешни мерки за подобряването на ситуацията в енергетиката. Това е необходимо, за да бъде запазена енергийната независимост и осигуряване добива на въглища, работните места и работните заплати.