"Държавата трябва да престане да казва, че пясъкът не е пясък, дюните не са дюни, бетонът не е бетон. Или държавата да спре да лъже и пелтечи, или ще се натъкне на съпротива".
Това се закани проф. Евгений Дайнов в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Смятам, че строежите по морето са една много тежка корупционна схема, която правят местните общини. Първо се презастрои и Северното Черноморие, на инвеститорите им се позволява да търсят нови и нови пространства. Държавата от своя страна нехае, липсва законодателство", на мнение е Мария Кавлакова.

В сутрешния блок на телевизията беше излъчен репортаж от Синеморец. Там строеж разбуни духовете миналата седмица. Той бе спрян заради това, че екоминистерството твърди, че се намира в природен парк "Странджа".

"Заповед за спиране на строежа не е връчена във фирмата, която е собственик и строител на обекта. Абсолютно всичко като документация е редовно, с изключение на това, че РИОСВ мълчат и в продължение на година и половина не искат да издадат становище за оценка на имота. Имаме документ, че той не е на пясъчни дюни", обясни бившият собственик на терена, който е закупен в Синеморец. Той отрече да е придобивал имоти като крайно нуждаещ се.