Представители на военното ръководство на Северна Корея проведоха втори кръг от преговори с воденото от САЩ командване на ООН относно потъването на южнокорейския боен кораб „Чеонан", съобщи АФП.

Срещата се проведе в граничния пункт Панмунджом. Тя се случва едва дни след като САЩ обявиха плановете си за нови санкции срещу Пхенян и за съвместни военни учения с Южна Корея.

За момента не се съобщават повече подробности за срещата.

АФП отбелязва, че при първите разговори между Северна Корея и ООН Пхенян поиска да изпрати свой собствен екип в Южна Корея, който да проучи доказателствата, предоставени от Сеул около потъването на кораба. Юга обаче отказа севернокорейски експерти да бъдат допуснати на нейна територия.

БиБиСи цитира думите на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, казани по време на азиатската й обиколка. Тя участва във форума във Виетнам по въпросите за сигурността на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия.

Северна Корея трябва да се откаже от своето провокативно и опасно поведение, ако властите се стремят към подобряване на отношенията със съседите си и с Вашингтон, заяви Клинтън.

Според нея сигурността в целия южноазиатски регион, а не само на Корейския полуостров, зависи от възможността „изолираната и войнстваща КНДР да измени своя курс".

Припомняме, Северна Корея предупреди Съвета за сигурност на ООН, че ако международното общество приеме версията на Сеул за потопяването на военния кораб „Чеонан" в Жълто море, тя ще даде „жесток отговор".

Според изводите на международната комисия, разследваща инцидента, причина за гибелта на 46-те моряци, както и за потъването на 1500-тонния военен кораб, е торпедна атака, най-вероятно от страна на севернокорейска подводница.

Властите в Пхенян обаче отрекоха категорично тези твърдения.