В „Орландовци" поводът за възникналото напрежение беше конкретно битов.
Оттам нататък организацията на протестите сигурно крие и някои политически интереси, но предстои да се справим с тази ситуация.

Това коментира по избухналия конфликт вътрешният министър Румяна Бъчварова.
Запитана кой пали огъня в кварталите със смесено население, Бъчварова обяви, че не може да каже конкретно име. Тя допусна обаче, че „има нещо, което стои извън конкретните случаи". Надявам се да разберем, пожела си тя.

След редовното заседание на министрите от кабинета „Борисов 2" тя изтъкна, че полага всички усилия да реши проблемите в рамките на правомощията си. Не можем с едно движение да решим проблеми, трупани с години, но имаме желание и намерение, гарантира тя.

По думите й, не само в „Орландовци", но и в други гета има превантивно засилено полицейско присъствие.

От думите на Бъчварова стана ясно, че в момента тече дисциплинарна проверка за полицаи, които правят расистки изказвания.
Принципът, по който работим, е да няма специални мерки по отношение на специални групи. При събитията в „Орландовци" и Гърмен мерките, които прилага полицията, са равни към всеки, който нарушава обществения ред - независимо кой е, къде живее. Това важи и за служителите на реда, увери силовият министър.

Тя коментира и непотвърдената информация за готвени нападения и в други столични квартали, както и идеята за постоянно полицейско присъствие във всички гета. По думите на министъра, трябва да се прецени на място как тези идеи могат да сработят, обмислят се варианти за това как да се направи връзка между етническите общности, за да се преодоляват заедно проявите на нарушаване обществения ред.

Проверки и засилено присъствие, това прави в момента МВР, това е добра възможност, но е важно да се спази балансът на тези мерки, да не изглеждат прекалени, да не се злоупотребява с тях, разясни Бъчварова.