„Вотът днес прави невалидно решението на Народното събрание за спиране на АЕЦ „Белене", заяви президентът в периода 2001-2012 г. Георги Първанов, който присъства на днешната пресконференция на инициативния комитет на социалистите.

Той изрази своята неудовлетвореност от резултата от агресивния по думите му дебат, воден срещу ядрената енергетика.

В днешните резултати Първанов вижда свиване на подкрепата за ядрената енергетика. Преди, посочи той, тя е била 80 на 20%, а сега е 60 на 40%. „Това показва едно разделение в българското общество, в българската политика", каза още президентът.
Според него вредно ще е от икономическа и държавническа гледна точка в парламента, след като се върне темата там, да се повтори обединението ГЕРБ-Синя коалиция срещу АЕЦ „Белене".

Първанов призова за последен опит за възстановяване на съгласието.
Според него това може да стане евентуално чрез серия консултации при президента или след свикване на Консултативния съвет за национална сигурност на енергийна тематика. Той припомни, че при Тройната коалиция е свикан КСНС, на който е решено бъдещето на трите основни енергийни проекта.

По думите на Първанов решенията за ядрената енергетика не трябва да бъдат силови и отново настоя за национално съгласие за развитие на ядрената енергетика. Попитан как да се тълкува присъствието му в президиума на пресконференцията, той отговори: „Аз съм заслужил, заработил своето място в БПС".

Георги Първанов подчерта, че президиумите не го блазнят и изтъкна, че днес е в НДК от съпричастност към една обща политика на БСП в полза на нацията. „Когато става въпрос за държавата, никой не трябва да поставя под съмнение нашето единство", категоричен бе той.