Близо 130 нелегални имигранти столицата бяха задържани тази вечер при спецакция на МВР и ДАНС в София, предаде БНР.

Всички задържани са без документи. Те са заявили, че са сирийци, но тяхната самоличност ще се изяснява в районите полицейски управления.

Засега няма информация сред тях да има издирвани от други държави, но се предполага, че повечето от тях са без документи и пребивават нелегално в страната.

Управителят на хостела, в който са открити мигрантите, отрича да е знаел, че те са там, тъй като нямало как да следи всички гости на своите наематели. Хората в квартала обаче твърдят, че от много време има нелегални граждани там и че се сменят постоянно.

Районът около Женския пазар и ул. „Пиротска" е познат още под името „Малкия Бейрут". По думите на хора, които живеят в този квартал, чужденците се събират на големи групи, съобщи бТВ.

От днес в столицата има засилено полицейско присъствие с оглед на инцидентите с нелегални имигранти в центъра на града. В началото на седмицата именно в този район на София беше извършено показно убийство на сириец от негов съгражданин.

Има 5 допълнителни екипа, които ще бъдат постоянно патрулиращи в тези райони и ще продължат със сериозните операции срещу нелегалните бежанци и срещу трафика им", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

От началото на годината до сега в София полицията е заловила над 3080 бежанци. Всички са използвали столицата само като временна спирка по пътя си към Европа.