Да се докаже за пореден път автентичността на Панагюрското златно съкровище. Такава задача си е поставил Националният исторически музей  (НИМ), решил чрез химически анализ на всеки елемент от съкровището да задраска версията за подмяна на златното ни богатство.

"Панагюрското  златно съкровище е открито случайно през 1949 година и е поместено в Пловдивския исторически музей, където остава до 1974 година. След това е  взето за една изложба в Париж и години наред обикаля света.
През 1984 година е наредено в експозицията на НИМ", разказа на пресконференция  директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

От думите му стана ясно, че от 1989 година насам периодично се появяват съмнения за  автентичността на съкровището, които обаче не идват от професионалната гилдия. През 1996 година е направен най-сериозният химически анализ,  с който се установява състава на златото на всеки един елемент.

Интересен елемент от настоящото изследване за доказване на истинността на  съкровището е, че този път ще бъде изследвана специално част от един от елементите на ритон, останал в Пловдивския исторически музей, който до момента не е изследван.

Тази сутрин,  под специална охрана, въпросното крило е донесено в НИМ, ще бъде подложено на анализ и след това отново върнато в Пловдив.

Експертизата ще  бъде направена от частна австрийска фирма, в която обаче работят българи.

"Аз още от сега знам какъв ще бъде резултатът от изследването",  заяви проф. Димитров и отсече, че няма съмнение за това, че съкровището не е копие.

По отношение на сценария за продажба на Панагюрското  златно съкровище директорът на НИМ изтъкна, че продажбата на това злато е нарушение, а от друга страна - няма кой да го купи.

Резултатите от пробите ще бъдат готови до края на месеца, но проф. Божидар Димитров повтори, че няма никакви съмнения за автентичността на съкровището.