Еуфорията от членството в ЕС премина, сега България трябва да извоюва реалното с място в него.
Трябва де се постигне конкурентноспособност не само на икономиката, но и на нацията.

Това заяви премиерът Сергей Станишев пред втората годишна среща между правителството и бизнеса в хотел „Шератон", организирана от вестник „Капитал". Форумът преминава под мотото "Стаени голям".

В изказването си на срещатата Станишев призна, че на хората им е омръзнало да са все така бедни.
„Икономиката расте, растат и доходите, но хората очакват много повече", допълни министър-председателят.  

Според неговата оценка в България са извършени много реформи, но те засягат най-вече „хардуера", докато занапред трябва да се извършат т. нар. „умни реформи", които засягат средата.   

Необходими са реформи в образованието, науката, развойната дейност, пазара на труда, подчерта Станишев.

Премиерът подчерта, че в България продължава да има консенсус по запазването на валутния борд до влизането на страната ни в еврозоната.

По думите му валутният борд (въведен от правителството но ОДС с премиер Иван Костов - бел. ред.) е едно от най-големите постижения на прехода след 1997 г.    

Станишев изтъкна, че сега предстои страната ни да отговори на критериите за членство в еврозоната, а това означава да се продължи политиката на финансова стабилности да се запази бюджетният излишък.   

Според него има още какво да се направи по отношение на бизнес средата.

Той посочи, че тя се влияе от съдебната система, където „има още много да се направи", от борбата с корупцията, от административните процедури и лицензионните режими, които трябва да бъдат облекчени.

Като слабост на българската икономика Станишев посочи това, че тя не се опира на високите технологии.

Премиерът подчерта, че трябва да бъдат създадени ядра на ускорено технологично развитие    

Министър-председателят съобщи, че в бюджета за 2008 г. средствата за наука ще бъдат с 0.1 на сто повече от 2007 г. Той призова бизнеса  също да се включи във финансирането на иновации и научни и-зследвания

Сред проблемите на българската икономика Станишев посочи ниското качество на работната сила в страната.

Позицията на бизнеса, изразена от издателя на вестниците „Капитал" и Дневник" Иво Прокопиев, е че сериозен проблем пред икономиката на страната е и ниската производителност на труда.

„В частния сектор тя расте твърде бавно, а в публичния дори спада", подчерта Прокопиев.

Според него основни приоритети в подобряването на бизнес средата са оптимизирането работата на администрацията, още малко намаляване на данъците и осигуровките, повече внимание към иновациите,  подобряването на инфраструктурата.1

Според Иво Прокопиев са необходими съкращения в държавната администрация, армията и полицията, които няма да доведат до увеличаване на безработицата, защото в частния сектор има недостиг на кадри.  

Той отбеляза, че недостигът на кадри, който в голяма степен е свързан с демографските проблеми на страната, ще се задълбочава - в близко време няма да достигат дори нискоквалифицирани работници.

Иво Прокопиев посочи, че за преодоляването на проблема с работната сила е необходимо да се провежда политика по задържане на младите хора в страната, да се интегрират малцинствата и да се изработи имиграционна стратегия за привличане на квалифициране кадри.

От изразените на форума позиции стана ясно, че е и правителството, и бизнесът признават необходимостта от това да се инвестира в човешкия капитал - в работната сила на страната.