Решението за отваряне на бежанските центрове във Враждебна и Военна рампа бе взето от правителството на Орешарски без съгласуване с общината и с мен.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова след извънредното заседание на Столичния общински съвет, на което бе обсъдена ситуацията с бежанците в Сирия.

Фандъкова се оплака от лошата координация и от факта, че почти цял месец търси разговори с министрите и премиера Орешарски за набелязване на конкретни мерки за справяне с проблемите.

В тази връзка кметът на столицата иска създаването на отделен оперативен щаб, който да отговаря само за София, но решенията в него да се взимат на национално ниво, с участието на МВР, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на здравеопазването.

Фандъкова изтъкна, че 66 % от бежанците в страната са настанени на територията на София. „Настоявам на столицата да се гледа специално", отсече кметът, като алармира, че полицейските патрули около трите бежански центъра не са достатъчни.

Фандъкова също така поиска да знае как регистрират кандидатите за бежанци, които се настаняват на самостоятелни адреси. По данни на кмета тези хора са вече над 2000. В тази връзка Фандъкова изрази категоричната си позиция, че капацитетът на София е запълнен и трябва да се мисли и за други решения за настаняване.

Градоначалникът каза, че се е срещнала със социалния министър Хасан Адемов и са обсъдили необходимостта от повече социални услуги с оглед настъпващия зимен сезон.

По информация от СДВР, на която Фандъкова се позова, е нараснала битовата престъпност и особено кражбите в районите, в които има настанителни центрове. Тази информация обаче се разминава с казаното по-рано днес от заместник министъра на вътрешните работи Васил Маринов.

Фандъкова обясни, че вече е разпоредила поставянето на допълнително осветление и камери в детските градини и училищата в столичния квартал Овча Купел, където столичани са притеснени от присъствието на бежанците.

Това обаче са непредвидени разходи и Столична община се справя трудно с финансовата част на проблема.