Мобилното звено към Югозападното държавно предприятие за внезапни проверки за незаконна сеч задържа два камиона с около 20 куб. метра иглолистна строителна дървесина.

Дървесината е добита в горски територии, собственост на община Копривщица.

При проверката в местността Крива река, на територията на "Държавно горско стопанство Пирдоп", са проверени два камиона.

Шофьорите на двата камиона в опит да осуетят задържането им, са избягали от мястото. Проверяващите от мобилния екип са уведомили незабавно органите на Министерство на вътрешните работи и полицаите са пристигнали.

Установено е, че дървесината не е придружена с необходимите документи - общинска горска марка, каквато се изисква при добив от общински гори и без превозен билет. Инспектори от РДГ - София са изготвили констативен протокол за нарушение на Закона за горите.

Представителят на общинското звено, което отговаря за общинските гори в Копривщица, е пристигнал час и половина след констатациите. За да прикрие нарушението, той се е опитал да издаде "пост фактум" превозен билет за един от двата камиона.

От началото на декември 2014 г., когато се създадоха мобилните екипи, до 20 февруари 2015 г., във всички териториални поделения на Югозападно държавно горско предприятие те са проверили 637 обекта, 1252 превозни средства, 2887 ловци, 403 физически лица. Съставени са 95 акта за различни видове нарушения, задържани са 19 куб. м. строителна дървесина, колкото е и размерът на задържаната дървесина при акцията днес.