Министърът на вътрешните работи Румен Петков категорично заяви по време на парламентарния контрол, че подкрепя действията на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" по случая с АренаБГ.

Той припомни, че правната комисия на Европейския парламент е приела директива за хармонизиране на европейското законодателство по закрила на авторските и сродните права, която въвежда до четири години наказателно преследване за такъв род престъпления.

Петков подчерта, че България има своя избор - да бъде член на европейското семейство или да действа по целесъобразност, което би било най-прекият път за излизане от това семейство.

Петков припомни, че въпросът за закрила на интелектуалната собственост в интернет е регламентиран в Закона за авторското право и сродните му права, а също и в Наказателния кодекс.

Член 24 от Закона за авторството и сродните му права не се отнася за нарушенията на авторското право в Интернет и посредством компютър и компютърни мрежи, като това е споменато в Алинея 2.

Правната рамка, очертаваща типовите нарушения, касаеща закриляни обекти на авторското право и сродните му права, се съдържат в член 70 и член 71 на Закона за авторското право и сродните му права, посочи министърът.

Той допълни, че чл. 172А от Наказателния кодекс предвижда всеки, който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.

Министърът цитира редица членове от НК, кито доказват думите му:

  • Който без необходимото по закон съгласие държи материални носители, съдържащи чужд обект на авторско или сродно на него право на стойност в големи размери, или държи матрица за възпроизвеждане на такива носители, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева.
  • Ако деянието по ал. 1 и 2 е извършено повторно или са причинени значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от три хиляди до десет хиляди лева.
  • Когато деянието по ал. 2 е в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.
  • За маловажни случаи деецът се наказва по административен ред по Закона за авторското право и сродните му права.
  • Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е, и се унищожава.

Петков е категоричен, че законите трябва да се изпълняват каквито са и правоохранителните органи трябва да съблюдават спазването на нормативната уредба.

Ако искаме да сме правова държава - член на европейското семейство, ние трябва да спазваме тази нормативна уредба, категорично заяви Петков.

Дори да приемем, че даден обект на интелектуална собственост е качен със съответното разрешение на носителите на права, доставянето на достъп до него на неограничен кръг лица посредством торент системата е ново използване на защитено произведение, което надхвърля даденото предполагаемо съгласие за неговото въпроизвеждане, подчерта Петков.

Той съобщи, че от извършените проверки е установено, че съществуващите в българското Интернет пространство торент тракери са преимуществено с пиратско съдържание, което денонощно се предлага на потребителите на Интернет.

Петков припомни, че още през август  2006 г. с прокурорско постановление е разпоредено на всички интернет доставчици включително на собственика на Арена БГ да премахнат торент тракерите.

В началото на 2007 г. е получена отново жалба от Диема Вижън, касаеща нарушаване на авторските права на дружеството от торент тракера Арена БГ.

След проверка в Министерство на културата е установено, че Диема Вижън е носител на авторските права за посочените произведения, съобщи още Петков.

Той изтъкна още, че подобни мерки, като предприеманите в България, се прилагат във Франция и Испания.

Според Петков става дума за груба спекула. Има закон, има нормативна уредба и те трябва да бъдат спазвани.

„Категорично стоя зад действията на ГДБОП", обяви министърът.

Петков подчерта, че посегателствата над интелектуалната собственост, извършени чрез компютърни и мрежови средства, са сериозен проблем, който рефлектира не само върху носителите на права, но и върху националната икономика и международния авторитет на страната, и търговските отношения на България със страните от ЕС и САЩ.

В специалния доклад 301 за 2007 г. на международния алианс за интелектуална собственост са определени приоритетите за противодействие на посегателствата върху интелектуалната собственост за България.

Основните области са пиратството в Интернет, в развлекателния и в бизнес софтуер, както и с литературни произведения, конкретизира Петков. Той изтъкна още, че оценката за българските правоохранителни органи в тази област са повече от положителни.

Румен Петков добави, че самият той също иска да защити интересите на потребителите и обяви, че категорично се разграничава от популизма, облечен в благовидна форма на защита на интересите на потребителите.

По повод отправените му депутатски въпроси Петков препоръча на народните представители да проявяват законодателна инициатива и да предложат вариант, съобразен с интересите на потребителите, но и съобразен с това, че България е член на европейското семейство.