Отливът на руски туристи се очаква да бъде компенсиран от засиления интерес от страна на западноевропейски туристи. Това заяви в интервю за БиТиВи министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя коментира, че Русия и Украйна са важен, но не и единствен пазар за българския туризъм. Ангелкова обяви, че се очаква 5% ръст на туристите от Германия, с 40% увеличение на тези от Литва и Латвия, с 5-10% от съседните балкански държави Сърбия, Гърция и Турция.

Относно спада на руските туристи ресорната министърка коментира, че числата варират от 20 до 80 %. Средна представа обаче нямало. Николина Ангелкова коментира, че тенденцията е от година и половина, а не от вчера. Спадът на руски туристи бил и към други традиционни за тях дестинации като Египет, Турция, Израел.

Ангелкова е категорична, че предстои пълен с предизвикателства туристически сезон. Тя призова работата да се фокусира върху това, което страната ни може да предложи, а не върху това, което може да изгуби.

Министърката призна, че туристическият бранш у нас има много проблеми, като най-сериозният е качеството на обслужването.

По думите на Николина Ангелкова, кадрите са най-сериозният проблем. Тя обясни, че с промените в Закона за туризма предвиждат засилен контрол в това отношение. Ще бъдат въведени доброволни изисквания за етикет за качество, за да бъдат отличавани и поощрявани усилията, които се полагат. Тя посочи за пример курорт, където телешкото месо е собствено производство, както и хотели, които изпращат поздравителни картички за рождения ден на клиента.

Във връзка с възмущението, предизвикано от командировките на журналисти от частни медии в Париж за откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България"в Лувъра, Ангелкова призова „да не търсим скандали от нещо добро, а да обединим усилията си и да покажем нашата страна като страна със страхотни възможности".

Тя е категорична, че такива спорове вредят на имиджа на страната. Министърката изтъкна, че в момента България е в центъра на световните медии не защото някой им е платил. Николина Ангелкова изтъкна още, че се очаква изложбата на тракийското наследство да бъде посетена от 22 милиона души през следващите три месеца.