Най-малко 60 души са починали след бум на вирусен енцефалит в източноиндийския щат Западна Бенгалия, съобщи представител на здравните власти, цитиран от БиБиСи.

Лекарите казват, че починалите са от седем засегнати района в Северна Бенгалия.

Болестта обикновено се появява по време на сезона на мусоните в Северна Индия и обикновено Западна Бенгалия не е измежду най-засегнатите щати.

Енцефалитът предизвиква възпаление на мозъчната тъкан и може да има сериозни поражения за мозъка. Симптомите включват главоболие и треска.

Западнобенгалският представител на здравните власти казва пред репортерите, че между 7-и и 20-и юли има внезапно покачване на смъртните случаи, причинени от енцефалит. Ситуацията в момента е достигнала "обезпокоителни размери". Той не успява да посочи конкретна причина за увеличаването броя на смъртните случаи.

Няколко хиляди души, главно деца, са починали от енцефалит в Северна Индия в щатите Утар Прадеш и Бихар. Първият случай е засечен в средата на 70-те години на XX-и век.

Миналия месец федералният здравен министър заповяда да се вземат изключителни мерки, за да се прекрати епидемията, включително да се направят имунизации, както и да се подсигурят болнични легла за пациентите в засегнатите райони.

Миналата година Индия пусна ваксина срещу японския енцефалит, арбовирусна инфекция пренасяна от комари, като част от националната програма за борба с вируса.