Зверски нахапан от куче овчар трябва да плати по 600 лева на... стопаните на животното, разказва "Родопи 24".

До куриоза се стигна след като Х.Г. от кирковското село Светлен не успя да докаже в съда, че кучето е собственост на комшиите му Х.И. и С.И. Най-добрият четириног приятел на човека редовно придружавал стадото на комшиите на нахапания и спяло в кошарата им, но не било регистрирано и нямало... собствена колиба.

Кошмарът за родопчанина станал докато прибирал овцете си в селото. Тогава той се засякъл със своя съсед С.И., който също прибирал животните си. Тогаво го връхлетяло и кучето му-кръстоска между каракачанка и овчарка.

40-килограмовият пес захапал мъжа за челюста, съборил го на земята и  продължил да го хапе по тялото докато той крещял за помощ. По-късно пред съда, мъжът заявил, че стопанинът на животното не му се притекъл на помощ.

Според очевидец от съседна къща, потърпевшият Х.Г. първо ударил с дървената дръжка на брадвата си кучето и това предизвикало агресията на животното, а след като бил  ухапан, С.И. с тояга успял да изгони кучето.

Целият в кръв, Х.Г. се прибрал у дома си, разказаха местни жители. На място пристигнала линейка и полицейски патрул. Мъжът бил откаран в болницата в Кърджали, където прекарал 14 дни. По-късно отново бил приет заради влошаване на състоянието му.

Наложило се родопчанинът да посети и психиатър, който му предписал медикаментозно лечение заради развитие на фобия. Мъжът спрял да излиза от дома си, да се храни, разстроен след инцидента бил и съня му. Поради тези причини мъжът завел дело за причинени неимуществени вреди в размер на 4000 лева срещу двамата си съседи - Х.И. и С.И.

„Фактът, че кучето ходи със стадото на ответниците и нощува в техния двор не легитимира ответниците като собственици на същото.

С оглед на това съдът счита, че не е налице основната предпоставка за ангажиране отговорност на двамата ответници, а именно: същите да са собственици на кучето, поради което предявеният иск с правно основание се явява неоснователен и недоказан, и като такъв следва да бъде отхвърлен изцяло", решиха магистратите.

Така нахапаният овчар ще трябва да плати общо 1200 лева за съдебните разноски на стопаните, чието стадо просто се „придружава" от агресивния пес.