В Южна Осетия е обявена обща мобилизация.

Според анализатори всеобщата мобилизация и изказванията от страна на представителите на непризнатата република свидетелстват за това, че Осетия се готви за открит конфликт.

Грузинската телевизия "Рустави-2" съобщи, че тази сутрин напълно е блокиран основният път от Цхинвали - за транспорт и пешеходци.

Началник щабът на грузинската армия Мамук Курашвили заяви, че тази нощ е имало стрелба, започната от страна на Южна Осетия.
Действията на грузинските военни са били отговор на стрелбата и са имали изключително принудителен характер.

По думите му след стрелбата била предприета атака срещу грузински пост на път, съединяващ дефилето на две местности, като това е бил опит да се изолира едната от тях.

В същото време Комитетът по информацията и печата на Южна Осетия съобщава, че през изминалата нощ грузинската страна е започнала обстрел с миномети, гранатомети и друго стрелково оръжие, отправен в три направления.

Според съобщението това е опит да бъдат превзети три стратегически височини.

Съобщава се за трима загинали и няколко ранени от южноосетинска страна.

Президентът на непризнатата република Едуард Кокойта е категоричен, че Южна Осетия не е отвръщала на огъня.

Той предупреди, че при необходимост силите под негово командване няма да се колебаят и ще въведат в зоната конфликта тежка военна и бронетанкова техника. По думите му „цялата войска на републиката се намира в пълна бойна готовност".

Русия е озадачена от развитието на ситуацията в Южна Осетия и категорично заявява, че ескалация на конфликта не трябва да се допуска. Това посочи външният министър на Русия Сергей Лавров в коментар на събитията в Южна Осетия от тази нощ и обявената всеобща мобилизация.

Сергей Лавров обаче призова Тбилиси да подпише юридически обвързващ документ за това, че няма да използва военни сила в Абхазия и Южна Осетия.

Грузинската страна отрича вината си за началото на конфликта и на този етап властите се държат резервирано.
Съобщения в руски медии допъват, че има сигнали, че и в Абхазия властите на непризнатата република се позготвят за конфликт.  

Южна Осетия, както и още един район на Грузия - Абхазия - обявяват своята независимост като републики, но официално не са признати от никоя държава и организация.

Както и Абхазия, Осетия поддържа близки връзки с Москва.
Именно заради това Грузия обвинява Русия в опит да вземе под свой контрол тези територии и настоява замяната на руския миротворчески контингент с международни наблюдатели.

Тбилиси настоява и за отмяна на указа на руския президент от 16 април, който разработва механизми за поддръжка на руските граждани в непризнатите републики Абхазия и Южна Осетия.

Припомняме, през март месец руската Дума гласува нарочен меморандум за отношенията си с Осетия и Абхазия, който се яви и своеобразен отговор на официална Москва на стремежът на Грузия да стане член на НАТО и на обявяването на независимост от страна на Косово.