Министър Стефан Константинов присъства на откриването на училище за бременни жени в АГ „Шейново".
Училището е първото по рода си с фокус върху вредата от тютюнопушенето при бременните и майките.

Министър Константинов каза, че училища за бременни жени ще отворят врати съвсем скоро и в болниците „Майчин дом" и „Света София".
Инициативата се организира от Министерство на здравеопазването и пациентските организации „Искам бебе" и „Зачатие".

В рамките на три седмици ще се провежда един цялостен курс за бременни жени, който може да бъде посещаван и от бъдещи майки, които не са пациентки на здравното заведение.

Напълно безплатно жените ще бъдат информирани най-вече за вредата от тютюнопушенето и за начините, по които може да се откажат от вредния навик.
Министър Константинов цитира данните от последни световни проучвания, които показват, че при майки, които са пушили по време на бременност вероятността да родят бебе с тегло под нормата се увеличава от три до четири пъти.

Бебетата на майки пушачки средно тежат с 200 г по малко от другите.
Тютюнопушенето през бременността е причина 30% от новородените да са с ниско тегло. Това води до преждевременни раждания над 14 % и около 10% смърт при новородените.
Вредният навик може да намали количеството и да влоши качеството на майчината кърма, която е изключително важна за новородените, се казва още в изследването цитирано от здравния министър.

Д-р Константинов посочи, че ако жената спре да пуши до третия месец от бременността, детето й ще се развива по същия начин както и при майка, която не пуши.
Много от българките редовно палят цигари по време на бременността си, а едва 30% от тях спират, след като разберат, че чакат дете.

По думите му тревожна е и тенденцията, че след раждане около 75-80% от жените пропушват отново в рамките на 6 месеца.
Кампанията започната от министерството има за цел да предотврати тези вредни навици, които в по-следващ етап в развитието на детето може да доведе до сериозни здравни проблеми.