От утре, 23 юли 2014 г. влизат в сила промените в Закона за потребителския кредит. Според промените, годишния процент на разходите (ГПР) по заемите, ще имат таван  от 50%. Пределът за ГПР ще доведе до промени при одобрението и отпускането на заемите, информират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК), съобщава money.bg. 

Те са свързани най-вече с факта, че от потребителите ще се очаква да сключват допълнителни договори за застраховки, да предоставят като обезпечение гаранции и поръчители с добри доходи, както и да заплащат цената на услуги, които досега са били включвани в лихвата по краткосрочните кредити.


Според асоциацията, цената на горепосочените услуги е била включвана в лихвата и таксите, формиращи крайния годишен процент на разходите. Занапред тези услуги ще бъдат отделени и ще се заплащат допълнително. 

Финансистите са на мнение, че намаление на цените на услугата бърз кредит няма да има, поради факта, че досегашните ценови равнища са пазарно обусловени в конкуренция от близо 200 специализирани компании.

Те успокояват, че няма да има и увеличение на цените по краткосрочните кредити.

Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, в която влизат осем компании, специализирани в краткосрочното кредитиране, беше представена днес. От там поеха ангажимент за прозрачност, за детайлно разясняване на новите условия и за улесняване на клиентите при вземането на информирано решение.