БСП не приема частните и държавните училища да бъдат поставяни в един механизъм на финансиране.

Скоро ще внесем Закон за средното образование, който прави друг политически прочит на идеите, които бяха реализирани чрез законодателната инициатива на ГЕРБ, заяви лидерът на БСП Михаил Миков на пресконференция след редовно заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Припомняме, според текстовете на новия проектозакон от 2018 година и частните училища ще получават държавно финансиране.

Изследването на Световната банка, което наскоро беше публикувано, показвало големи разлики и проблеми, свързани със средното образование, особено в училищата в селата. Оценката в това изследване е, че реформите в законодателството не дават този резултат, към който бяха насочени - гарантиране на ниво на грамотност при завършване на всеки образователен етап.

Законът на социалистите предвижда и въвеждането на чуждоезиково обучение още от втори клас. Според Миков от изследването е очевидно, че при децата, расли в друга езикова среда, а не в българска, се наблюдава трайно изоставане.

Червените ще продължат да отстояват тезата, която бе развивана и в предишното управление - „1 предмет - един учебник".

Другата законодателна тема, която ще обсъдят на парламентарна група, е свързана с повече прозрачност в бюджетните разходи. Затова БСП и движението „Модерна България" подготвят законопроект, даващ възможност за проследяване разходите в администрацията. Става въпрос за Закона за изменение и допълнение на Устройствения закон за бюджета, като на сайтовете на финансовото министерство да се публикуват разходите за командировки, заплатите, гражданските договори на всички администрации, поясни Миков. За пример той даде САЩ, където функционира такъв закон. „В условия на криза, на свиване на бюджетните разходи, една прозрачност на тези разходи, е крайно необходима", счете Миков.

На заседанието на Изпълнителното бюро са обсъдени и организационни въпроси. Те са свързани с провеждането на отчетно-изборни събрания, които трябва да приключат с конференции в тези 19 общини, в които с решение на Националния съвет проведоха предсрочен цикъл отчет и избори - от основните партийни организации до равнище на общински ръководства.

Отговорниците на групи от Изпълнителното бюро са запознали колегите си с провеждането на тези процедури. Миков отчете значителен напредък - една част от конференциите ще бъдат проведени през втората половина на декември, а другата част до края на януари. Въпросните процедури са част от оздравителните мерки на БСП в съответните общини.