С решение от 23 октомври 2014 г. Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожна разпоредбата на Министерство на здравеопазването, която отлагаше достъпа на пациенти с тежки хронични заболявания до животоспасяваща терапия, прилагана в лечебните заведения, до следващата календарна година.

Това е в резултат от действията на Федерация Български пациентски форум и Национална пациентска организация, които обжалваха въпросната разпоредба на Министерство на здравеопазването и заведоха дело, съобщават от там. Към решението за отмяна на въпросната разпоредба, ВАС осъжда МЗ да изплати на двете организации разходите по воденето на делото, съответно 820 лв. на Български пациентски форум и 750 лв. на Националната пациентска организация.

Решението подлежи на обжалване и не влиза в сила веднага, но пациентските организации изказват надеждата си, че тази несправедливост скоро ще бъде напълно премахната.

Припомняме, че в края на 2013 г. Министерство на здравеопазването (тогава управлявано от д-р Таня Андреева, бел.ред.) взе решение да забави достъпа на пациентите с тежки хронични заболявания до животоспасяваща терапия, прилагана в лечебните заведения, независимо от факта, че вече са включени в Позитивния лекарствен списък и са оценени като ефикасни и нужни за хората.

Пациентите трябваше да чакат до следващата календарна година, за да започне НЗОК да плаща новите терапии, съответно пациентите да ги получават от болниците. Някои пациенти не успяха да дочакат новите медикаменти, а за други това забавяне означаваше повече болки и страдания.